Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Áyat Al-Kurszí - A Trónvers (2/255)

2010.09.08


"Allah - rajta kívül nincs más isten - az élő, a magában-létező. Nem vesz rajta erőt szendergés, sem álom. Övé minden, ami az egekben és a földön van. Vajon [az égi lények között] ki az, aki engedélye nélkül közbenjárhat nála [a Feltámadás Napján]? Tudja azt, ami előtte van, és azt, ami mögötte van. Ők azonban nem fognak föl semmit az ő tudásából, kivéve azt, amit ő akar.  Trónusa átöleli az egeket és a földet. Megőrzésük nem görnyeszti meg őt. Ő a magasztos és a hatalmas." [2:255]

Ez az áya sok midnent magában foglal, amit az Iszlám alapjairól tudni kell, Allah sok tulajdonságát elárulja, elsősorban azt, hogy Allah mindig, mident lát és mindent tud. Nem létezik olyn, hogy alszik, s az emberek ezt kihasználva, titkon követnek el bűnöket. Előtte nincsenek titkok. A vers kifejezi Allah hatalmasságát is.
A Próféta (Allah áldása és békéje rajta és a családján) azt mondta, aki elmondja a Tehén szúra első 4 versét, majd ezután a Trónverset, ezután pedig ugyanezen szúra utolsó három versét, annak megőrződik majd a vagyona és ő maga, a Sátán távolmarad tőle, ő maga pedig nem felejti el a Koránt.
Egy hadithban (prófétai hagyomány) azt mondta:
"A Korán egy csodálatos beszéd, aminek a vezetője a Tehén szúra, ennek a vezetője pedig a Trónvers. A Trónversben ötven szó van, s minden szóban ötven áldás rejlik."
Aki reggel elrecitálja a Trónverset, az estig Allah védelmét élvezi.
Az Iszlámban továbbá szokás ezt a verset recitálni a halottakért, akiknek ez a vers-ha elmondják értük-fény lesz a koporsóban, s védelmet ad nekik. Ugyanígy a gyakori ismételgetése könnyűvé teszi a hívő halálát is; az Iszlám nagy súlyt helyez a halálra, mivel azt mondja, az élet csak a halálra és a Túlvilágra való felkészülés. Halálunk után a sírban szembesülünk jó, és rossz cselekedetinkkel, s ha az utóbbiak vannak túlsúlyban, már a sírban nehéz dolga lesz a halottnak: ez a vers megvédi őt a sír nehézségeitől, mikor a két angyal rákérdez földi életére.
Ha a hívő elhagyja az otthonát és elmondja ezt a verset, Allah angyalokat küld a védelmére. Ugyanígy egy hadith szerint ha valaki elalvás előtt mondja el, az angyalok egy csoportja vigyáz az álmára.
Ha valaki egyedül van valahol, s félelem vesz erőt rajta, a vers recitálása nyugalmat ad a szívének. Ez nagyon logikus minden félelemmel szemben, hiszen ha a hívő emlékezteti magát Allah mindenhatóságára, Allah nagyságára, akkor rájön, hogy nem érthat neki semmi, ha Allah védelmét élvezi, hiszen egyedül Ő képes ártani vagy segítni bárkinek.
Nagyon hasznos ima után elmondani, mivel így az ima biztosan elfogadott lesz. Ugyanis az Iszlámban a hívő nem minden imája fogadtatik el: számos hadith szól arról, hogy az az ima lesz elfogadva, amelyben a hívő szíve is részt vesz: az olyan ima, amit a hívő a testével és a szájával végez ő maga azonban messze kalandozik, az Ítélet Napján úgy hajíttatik vissza, mint egy régi, viseletes ruha. Ezért egy másik hadith szerint jobb a rövidebb ima, amelyben a szív is részt vesz, mint egy átimádkozott éjszaka, ahol azonban csak a test és a nyelv mozog.