Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


103 - A Délután

2010.08.22

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيمِ
وَالْعَصْرِ 1
إِنَّ الْإِنْسَانَ لَفِي خُسْرٍ 2
إِلَّا الَّذِينَ آمَنُوا وَعَمِلُوا الصَّالِحَاتِ وَتَوَاصَوْا بِالْحَقِّ وَتَوَاصَوْا بِالصَّبْرِ 3

Allah, a könyörületes és az irgalmas nevében

1. A délutánra.
2. Bizony, az ember kárvallott lesz,
3. Kivéve azokat, akik hisznek, jótetteket cselekszenek és az igazságot és az állhatatosságot  kötik egymás lelkére.

Dr. Mihálffy Balázs féle fordítás:

103. Szura   Az alkony   (Mekkai kinyilatkoztatás)  

A Mindenható és Könyörületes Allah nevében

1. S az alkony,
2. Lám! Az ember az elveszésben,
3. Kivéve azok, kiik hisznek, jókat cselekednek, az igazra intik egymást, s az állhatatosságra intik egymást.

 

A szúra címe arabul al-'aszr, ez a szó pedig jelent mind délutánt, mind pedig egy időtartamot. Jelentésének tág körét a misztikusok előszeretettel vették igénybe. Egyes Korán-kommentátorok szerint ez az időszak a Próféta (Allah áldása és békéje rajta és a családján) idejére vonatkozik, amikor Allah megígért küldötte és törvényhozója, az utolsó próféta elküldetett, hogy az igazságot terjessze és a hitre tanítsa az embereket. Más kommentátorok szerint az 'aszr a délutáni ima időpontjára vonatkozik, aminek ugyancsak ez a neve. Imám Dzsafar Asz-szádiq (béke vele) azt mondta, az 'aszr a Mahdi (béke vele) időszakára vonatkozik. Ám a szúra mondanivalója mindkét esetben egy és ugyanaz, hogy tehát azok, akik a küldött kortársai, s megfogadják szavait, amelyek az igazságra és az állhatatosságra tanítanak, azok a helyesen vezetettek, s aki elutasítja a küldött, akár a Próféta (Allah áldása és békéje rajta és a családján), akár a Mahdi (béke vele) szavait, az kárvallott.

A pogány Mekka két gazdag törzsfője, Abu Dzsahl és Walíd Ibn Mughíra azzal vádolták a Prófétát (Allah áldása és békéje rajta és a családján), hogy elhagyta az ősi istenek tiszteletét, le akarja rombolni a kultuszukat és ezért ő és követői kárvallottak lesznek. A vers utolsó sorai ezeket a vádakat cáfolja: azok a kárvallottak, akik eltérnek a monoteisztikus tanításoktól, vagyis akik Allahhal más isteneket társítanak és semmibe veszik a Teremtő rendelkezéseit.

"Azok, akik hisznek" : …A hitnek több fokozata van, s a korán sokszor említi a hitet, az imánt, illetve a hívőket, a mu'minokat.

"Allah megvásárolta a hívőktől az ő személyüket és javaikat, mivel övék lesz [majdan] a Paradicsom…"  [9:111]

"A jámborság az, ha valaki hisz Allahban, a Végső Napban, az angyalokban, az Irásban és a prófétákban, s aki javait-bármily kedvesek is azok néki.odaadja a rokonainak, az árváknak, a szegényeknek, az úton járóknak, a koldusoknak, s a rabszolgák [kiváltására];  aki elvégzi az istentiszteletet és megadja a zakátot; [akik] teljesíitik kötelezettségüket, ha kötelezettséget vállaltak; akik állhatatosak a szükségben, bajban és megpróbáltatásban. [Egyedül] ők az igazak és ők az istenfélők."  [2:177]

Amikor a Prófétát (Allah áldása és békéje rajta és a családján) megkérdezték erről a szúráról, azt felelte:
-Azok [ a hívők], akiknek a hite teljesen tökéletes, s biztonságban vannak, az a családom [ahle bayt], vagyis Ali és az ő leszármazottai, az imámok; akik elutasítják őket, ők a kárvallottak.

Akik az igazságot prédikálják, csak azok lehetnek, akik maguk is a teljes igazság birtokában vannak.  Egy hadith (prófétai hagyomány) szerint:
"Ali az igazsággal van, az igazság pedig Alival."
Az igazság terjesztéséhez tudás is kell, s egy másik hadith ezzel foglalkozik:
"Én vagyok a Tudás városa, Ali pedig az odavezető kapu."
Egy másik hadith szerint a Próféta (Allah áldása és békéje rajta és a családján) azt mondta a halálakor:
"Két fontos dolgot hagyok hátra nektek: a könyvet, a Koránt és a családomat [ahle bayt]; ha ragaszkodtok e két dologhoz, sosem lesztek kárvallottak, mert e kettő sosem válik el egymástól egészen addig, ameddig nem lelnek egymásra a Mennyország kútjánál, a Kawtharnál."

Ami az állhatatosságot, vagyis a türelmet illeti, tudjuk, hogy egyik imám sem halt meg természetes halállal, hanem meggyilkolták őket és életük során is sok nehézséget kellett kiállniuk. Azonban-amint a Korán is tanácsolja-Allah a türelmesekkel van.