Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Két fontos dolog tisztázása nőkkel kapcsolatban (kendő, mutá)

2010.06.02

A kendőkérdés: Muszlim nőnek kötelező eltakarnia arca kézfeje és lábfeje kivételével az egész testét, vagyis hidzsábot kell hordania, úgy hogy a haja nem lóghat ki alóla. Persze ennek a betartása hazai körülmények között nem olyan egyszerű, főleg akinek nincs gazdag férje aki mellett megengedheti magának az ember, hogy otthon legyen és ne legyen munkahelye. Persze ha az ember körülményei nem engedik meg, hogy az előírt öltözetben járjon még mindig kisebb baj ha nem úgy jár mintha elhagyná az igaz hitet. A wahabitáknál előfordult, hogy ilyen és hasonló hiányosságok miatt muszlimokat, és nem csak nőket elmartak a hittől. Száz szónak is egy a vége mindig törekedni kell a jóra, majd a még jobbra. A wahabitáknál és néhány egyéb,  csoportnál előfordul nőknél az egész test eltakarása (kesztyű fátyol a szem előtt, stb.) Ennek kötelező jellege vallásilag nem kellően megalapozott.

***

Az ideiglenes házasság: alapjában véve ugyan olyan mint az állandó, kivéve, hogy szabott időre köttetik, és a két fél nem örökli egymás vagyonát haláluk esetén. Ám az ilyen házasságból született gyerekek természetesen törvényesek és a felek hűségre vannak kötelezve. Válás vagy megözvegyülés után várakozási időt kell kitölteni egy esetleges új házasság kötéséhez. Ez állandó házasság esetében 3 ideiglenes esetében 2 menstruációs ciklus. Ez pedig ékesen cáfolja a szunniták azon vádját, hogy a mut'a (ideiglenes házasság) a prstitúció, vagy promiszkuitás egy fajtája lenne.
A leglényegesebb, persze az, hogy a Szent Korán 4:24 verse megengedi az ideiglenes házasság kötését és nincs olyan autentikus vallási bizonyíték mely ezt érvénytelenítené. A szunniták körében persze ezt illetően nagy a tudatlanság és a szándék a Sía befeketítésére. Beszélhetünk olyan szunnita sejkkel aki szerint a Síában szabad mut'a házasságot kötni férjes asszonnyal is. stb., ami természetesen hazugság.