Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Allah (SWT)

2010.09.09

Allah az Isten, akit a muszlimok hisznek és akihez imádkoznak. A szó maga is "istent" jelent, s azonos a zsidók és a keresztények Jahvéjéval, illetve az atyával.Ő a világ teremtője, s mindené, ami ezen a világon van. Az egyedüli és az egyetlen Isten. Nem lehet:
-látni
-érezni
-szagolni
-hallani
-megérinteni
-ízlelni
Az öt érzék tehát nem írhatja le, nem tapasztalhatja meg. Nem foglal el egy helyet, amit ismerünk, szobát vagy felhőt, de mégis nagyon közel van hozzánk, a legközelebb: ismeri a szívünket, a gondolatainkat, s nem marad előle semmi sem rejtve. Nem fárad el, nem veszti el a türelmét, "nem vesz erőt rajta szendergés", ahogy a Korán írja (2. szúra). Látja a tetteinket és tudja, ha csüggedtek vagyunk; ha a segítségét kérjük, segít. 99 neve van, ezek mindegyike egy-egy tulajdonságára utalnak, azonban a név Allah ő maga és mivel ez összegzi minden tulajdonságát és utal arra, ki is Ő (isten), ezért a hívők így hívják. A 99 nevet hívják al-iszmáá al-husznának, vagyis a "legszebb neveknek", ezek között van "az irgalmas", " könyörületes", "az igazság" "a mindent látó és halló",stb.
Allah az egyetlen isten, minden dolgok tudója.
                   ***
Ő az ember legjobb segítője, az akihez bizalommal fordulhat.
                  ***
Ő a megbocsátó, aki mindig meghallgatja és elfogadja az őszinte bűnbánatot, a tawbát.
                  ***
  Az istenfélelem (taqwa) nagyon fontos, de ugyanilyen fontos, hogy tudjuk, Allah szereti az ő teremtményeit és nem szabad úgy elképzelni Őt, mint egy kegyetlen urat, mert az egyik legismertebb tulajdonsága az, hogy megbocsát és irgalmas. Szeretből teremtette ezt a világot és irgalmát mutatja, hogy segíti az embert az Ítélet Napjára való felkészülésben: nem várja el, hogy kitaláljuk a parancsait vagy azt, miképpen ismerhetjük fel Őt, hanem prófétákat küld az emberek közé, akik közvetítik az üzenetét, amely megtanítja a teremtményeit úgy élni, ahogyan Ő azt elrendelte.