Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2010. szeptember 24.

2010.09.24
ببسم الله الرحمن الرحيم


A hála Allahot illeti, a magasztost és a hatalmast, a mindenhatót, mindentudót és bölcset. Dicséret és áldás legyen prófétáján Mohameden, valamint háza népén, a tisztákon és a kiválóakon és igaz társaikon a végső napig.

A tárgy:”Mondd: Hírt adtunk-e neked azokról, akik munkálkodásuk révén a leginkább kárvallottak lesznek – akiknek az igyekezete tévúton járt az evilági életben, noha ők úgy gondolják, hogy helyesen cselekszenek? Ők azok, akik nem hisznek Uruk jeleiben, s abban, hogy találkozni fognak vele. Az ő tetteik hiábavalóak, és a Feltámadás Napján nem állítunk súlyt nekik [tetteikért a serpenyőbe].”(18:103-105) Nincs jutalom a tettekért hit nélkül! Legyenek azok még oly jók is. És ez nem igazságtalanság a hatalmas Allahtól, miképp a nem hívők szeretik hangoztatni. A rossz cselekedeteknek, amint a jóknak is rangsoruk van és ezek közül a legelső és a legrosszabb az Úrral szembeni hitetlenség. Minden más bűn ez alatt van, melyeket a magasztos Allah megbocsáthat, ám az istentelenségre nincs bocsánat! Hiába hiszik azt a nem hívő, de amúgy helyesen viselkedő emberek, hogy ők a helyes úton járnak. Ez csak szubjektív vélekedés, mely Allah (SWT) mérlegén nem nyom egy porszemnyit sem. A hit előíratott az emberek számára, miképp a jó cselekedet is.

***

A puszta ún. „jó cselekedet” és „jó szándék” a társadalmi viselkedésben sem elég. Ha az ember öncélú individualizmusa sugalmazására hallgat az csak véletlen szerűen lehet helyes. Ezzel szemben Allah (SWT) és prófétája útmutatása világosan mutatja a helyes irányt. A mi feladatunk, hogy ezen az úton járjunk és teljesítsük Urunk parancsit, Ő képes arra hogy sikerre vigye ügyünket és eljuttasson a az üdvösséghez. Fohászkodjunk hát hozzá és törekedjünk kegyei után! Most pedig végezzük el az imát, mely kizárólagosan a hatalmas Allah részére jár!