Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2010. szeptember 17.

2010.09.17

بسم الله الرحمن الرحيم

A hála Allahot illeti, a magasztost és a hatalmast, a mindenhatót, mindent tudót és bölcset. Dicséret és áldás legyen prófétáján Mohameden, valamint háza népén, a tisztákon és a kiválóakon és igaz társaikon a végső napig.

A tárgy: Így szólt a magasztos és bölcs Allah: „Áldott legyen az, akinek a kezében van az országlás. Ő mindenek felett hatalmas, aki megteremtette a halált és az életet, hogy próbára tegyen benneteket, ki munkálkodik a legjobban? Ő a hatalmas és a megbocsátó,...” (67:1-2) Az evilági élet vége a halál, ám ez egyáltalán nem jelenti a „véget”, mint ahogy azt az istentagadók feltételezik. Csak akkor kezdődik az igazi élet a nagy megmérettetéssel. A nem hívők a magasztos Allah állítólagos zsarnokságának tudják, hogy az embereket halálba küldi, feltételezvén, hogy az a végleges vég. De ő meg tudja ismételni a teremtést, mint ahogy azt már egyszer véghezvitte. A teremtés után „felült a trónra”, azaz övé az országlás. Nem csak megteremtette, hanem kormányozza is a világot. Az evilági élet vizsga a szabad akarattal bíró teremtmények számára, ahhoz, hogy ezen a vizsgán megfelelhessünk ott van a kinyilatkoztatott igazság útmutatás végett. Ő [Allah]a hatalmas és a megbocsátó,...

***

A hívők feladata az istenszolgálat, mind egyéni, mind közösségi létükben. Az Iszlám megfelelő működéséhez közösséget, társadalmat feltételez. Ha ez technikai okok miatt nem valósulhat meg, mint ahogy ez a mi esetünkben is előáll, akkor ezt a muszlim rendet valósítsuk meg önmagunkban! A magasztos Allah képes arra, hogy ehhez erőt és kitartást adjon, bizony ő az aki mindenre képes! Könyörögjünk hozzá és végezzünk istenszolgálatokat részére! Most pedig végezzük el az imát, mely kizárólagosan a hatalmas Allah részére jár!