Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2010. október 29.

2010.10.29

بسم الله الرحمن الرحيم

A hála Allahot illeti, a magasztost és a hatalmast, a mindenhatót, mindent tudót és bölcset. Dicséret és áldás legyen prófétáján Mohameden, valamint háza népén, a tisztákon és a kiválóakon és igaz társaikon a végső napig.

A tárgy:"Félünk, hogy Urunktól komor és végzetes nap [virrad] ránk."(76:10) Bizony az emberiségnek alapos oka van a félelemre, hiszen Allah (SWT) szigorú a büntetésben, ám a magasztos Allah megbocsátó és könyörületes is. Mi hát a módja, hogy ne érjen utol minket szigorú haragja és büntetése. A megoldás tkp. igen egyszerű, az Iszlám, azaz Allahnak a legfőbb hatalomnak való alávetés és engedelmesség törvényeinek, de mindezek előfeltétele a tiszta szív. E nélkül semmit nem ér az ember cselekedete. Ez az az alap ami szerint számon kéretünk a megméretés napján.

 ***


Hívő testvéreim! A magasztos Allah parancsai nem csak az egyéni, hanem a kِözösségi, társadalmi viselkedésben is köِteleznek mindenkit. Mivel, ha egy egyén aki kizórَlag csak a maga ura, ha helytelen dolgot cselekszik, annak sajat magan kívül senki más nem látja kárát, még lehet, hogy az adott személy is csak a túlvilági büntetés formájában kapja meg a tettéért járó büntetést. Viszont aki egy kisebb vagy nagyobb kِözösségért is felel, az számon kéretik majd az adott embercsoport milyenségéért is. Nem véletlen a magyar kömondás, hogy „A fejétől bűzlik a hal.", szerencsére ennek az ellenkezője is igaz. Hívő testvéreim! Forduljunk a magasztos Allahhoz a helyes vezetésért és az üdvösségért, bizony Ő a megbocsátó és a könyِrületes, és Ő az aki mindenre képes!  Most pedig hívő testvéreim végezzük el az imát istenszolgálat képpen a magasztos Allahnak!