Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2010. március 12.

2010.03.12
Biszmi-Lahi ar-Rahmáni r-Rahím


A hála kizárólag a hatalmas és bölcs Allahot illeti, a magasztost és a mindenhatót, és magasztalás és béke legyen prófétáján Mohameden, valamint háza népén a tisztákon és kiválóakon és igaz társaikon a végső napig, és Allah átka legyen ellenségeiken!

A tárgy: A raka az ima egy egysége a takbíratu-l-ihrámtól, vagy az előző rakából való felállástól a második leborulás utáni felülésig tart. A rakát magyarul meghajlásnak is nevezik. A hajnali ima két rakából áll, a naplementi háromból, az összes többi négyből. A második és az utolsó raka után ülve maradunk és elmondjuk a tasahhudot. Ashadu an lá iláha illa-Lalahu wahdahu lá saríka lah, wa ashadu anna Muhammadan 'abduhu wa raszúluhu. Allahumma szalli 'alá Muhammadin wa áli Muhammad. Magyarul:(A hála Allahot illeti. Tanúsítom, hogy nincs más isten csak az egy igaz Isten, ő az egyetlen nincs neki társa és tanúsítom, hogy Mohamed az ő szolgája és küldötte. Ó Istenem magasztald Mohamedet és Mohamed háza népét.). Az utolsó tasahhud után elköszönünk a következő szavakkal: Asz-szalámu 'alajka ajjuhan-Nabijju wa rahmatu-Llahi wa barakatuhu. Asz-szalámu 'alajná wa 'alá 'ibáli-Llahi szálihína. Asz-szalámu 'alajka wa rahmatu-Llahi wa barakátuhu. (Béke legyen veled ó próféta és Allah kegyelme és áldása. Béke legyen velünk és Allah igaz szolgáival. Béke legyen veled és Allah kegyelme és áldása.) Végezetl ülő állapotban három takbírt végzünk, ami által be is fejeztük imánkat.


***


Kedves hittestvéreim! A hívő közösség ezer és ezer sebéből a mai napon is tengernyi mennyiségben ömlik a vér, nap mint nap újraéljük Huszein imám (A) mártíromságát. Bizony érezzük: Minden nap Asúra és minden föld Kerbela! Támadnak és gyaláznak minket. Teszik ezt útszéli hangnemben és "tudományos egzaktsággal. De minden ilyen megnyilatkozásban egy a lényeg, a félelem az igazságtól. "Korunkban az iszlám egy újabb, már jó ideje tartó, ezúttal nem „tűzzel és vassal”, hanem demográfiai eszközökkel folytatott európai inváziójának lehetünk a tanúi. Hogy ez a folyamat ma már nem pusztán egy spontán módon, ösztönösen történő jelenség, hanem céltudatos törekvés, arról rangos szakemberek nyilatkoznak." Az idézett módon félnek és rettegnek az igazság vallásától azok az emberek, akik betapasztják fülüket és eltakarják szemüket az, hogy az igaz utat még csak ne is lássák. Kedves hittestvéreim! Kérjük a magasságos Allahot, hogy erősítse meg hitünket és mutasson utat, hogy tegyen minket is a legjobb közösség részévé, általunk is utat mutatva és megvilágítva az igazság útját, bizony ő az aki mindenre képes! Most pedig végezzük el az imát, mely kizárólagos istenszolgálat a hatalmas Allah részére!