Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2010. július 30.

2010.07.30
بسم الله الرحمن الرحيمA hála Allahot illeti, a magasztost és a hatalmast, a mindenhatót, mindentudót és bölcset. Dicséret és áldás legyen prófétáján Mohameden, valamint háza népén a tisztákon és kiválóakon és igaz társaikon a végső napig.

A tárgy: „Dicsősé Allahnak, akié [mind]az, ami az egekben és a földön van.” (34:1) A létező dolgok két részre oszlanak, teremtőre és teremtményekre. A magasztos Allah a teremtő és minden és mindenki rajta kívül teremtmény. Azon felül, hogy Allah (SWT) az akinek minden egyéb létező létét köszönheti, Ő az aki a világmindenség birtoklója. Neki jár az istenszolgálat kízárólagosan, nincs neki tárja! Jaj annak, aki másnak szolgáltat ki 'ibádát, azaz istenszolgálatot!

„És Ő a bölcs és az, akinek [mindenről] tudomása van.” (34:1) A hatalmas Allah nem csak mindenható, hanem mindentudó is, előtte nincs képmutatás és alakoskodás. Embereket félre lehet vezetni, de őt soha, tudója szívünk legtitkosabb gondolatainak is. Még egy falevél sem hullik le anélkül hogy ő ne tudna róla.

„Ő a könyörületes és a megbocsátó.” (34:2)

***

Hívő testvéreim! A magasztos Allah kegyeket gyakorol irántunk. Már puszta létre hívásunk is hatalmas kegy az ő részéről! Az igaz ember részéről pedig az isteni kegy viszonzásaként jár az imádat és az istenszolgálat. Egy percre se feledjük, hogy Ő lesz a bíránk az utolsó ítéletkor! Aki bűnt készül elkövetni, az gondoljon arra, hogy cselekedete folyamán, akár meg is halhat, s így nem lesz módja a bűnbánatra!

Kedves testvéreim! Legyünk hálássak a magasztos Allahnak, szolgáljuk őt és igyekezzünk elkerülni a bűnöket! „Ő a könyörületes és a megbocsátó.” (34:2) Most pedig végezzük el az imát, mely kizárólagos istenszolgálat a hatalmas Allah részére!