Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2010. július 16.

2010.07.16
بسم الله الرحمن الرحيم


A hála Allahot illeti, a magasztost és a hatalmast, a mindenhatót, mindentudót és bölcset. Dicséret és áldás legyen prófétáján Mohameden, valamint háza népén a tisztákon és kiválóakon és igaz társaikon a végső napig.

A tárgy: "Egyetek és igyatok addig, amíg meg nem különböztetitek hajnalhasadáskor a fehér szálat a feketétől! Aztán tartsátok be a böjtöt az éjszaka beálltáig!" (2:187) Akadnak az emberek között, akik a Ház Népe (A) követőit mubtadinak, bidaát elkövetőnek, azaz vallási újítónak nevezik, holott ők azok, akik a kinyilatkoztatott igazságot hűen követik. Láthatjuk ezt az idézett szent versben is, ahol a böjt megtörésének Allah (SWT) által kijelölt időpontja az éjszaka beállta, és nem a naplemente, mint ahogy azt sokan vélik. Hasonló a helyzet a Wudu-t vagy Abdesztet, azaz rituális mosakodást előíró koránverssel: "Ti hívők! Ha istentisztelethez álltok föl, akkor mossátok meg [előtte] az orcátokat, és a kezeteket könyékig, és simítsátok végig a fejeteket és a lábatokat bokáig!" (5:6) A magasztos Allah szavai világosak!

***

"Ha azt mondják nekik:"Ne okozzatok romlást a földön!" - azt felelik: "Mi csak békességre törekszünk."" (2:11) Vannak emberek, akik látszatra az igazságot prédikálják, ám valójában ők a legmegveszekedettebb viszályszítók. Önmagukat az igazság megjelenítőiként mutatják be, és kérkednek azzal, hogy "őket bizony emiatt ártatlanul meghurcolták." Holott a romlást terjesztik és az igaz ügyet igyekeznek lejáratni az emberek szemében. Testvéreim! Határoljuk el magunkat ezektől, és forduljunk a hatalmas Allahhoz a védelemért ellenükben! Ő az aki mindenre képes, mindent tud és mindent lát! Most pedig végezzük el az imát, mely kizárólagos istenszolgálat a hatalmas Allah részére!