Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2010. február 19.

2010.02.19

Biszmi-Lahi ar-Rahmáni r-Rahím

A hála Allahot illeti, a magasságost és a hatalmast, és magasztalás és béke legyen prófétáján Mohameden, valamint háza népén a tisztákon és kiválóakon és igaz társaikon a végső óráig.

A tárgy: Bizony a lelki és testi tisztaság igen kedves a hatalmas Allah előtt, mitöbb vannak olyan istenszolgálati cselekedetek melyeknek egyenesen előfeltétele a rituális értelemben vett tisztaság. Ilyen példának okáért a tawáf, vagyis a Kába körüli körbenjárás, és a legfontosabb az ima. A rituális tisztaság elérésének nem egyetlen módja az abdeszt, ha az ember szexuális életet él, vagy egyszerűen csak magömlése volt, netán tán halottat mosdatott a temetéshez akkor teljes mosakodást kell végeznie a hívőnek, mint ahogy a Szent Korán mondja: "Ha magömléstől vagytok tisztátalanok, akkor tisztálkodjatok meg!" (5:6). Van a megtisztulásnak egy harmadik módja is:"Ha betegek vagytok, vagy utaztok, vagy valamelyikőtök az illemhelyről jön, vagy asszonyokat illettetek és nem leltek vizet akkor folyamodjatok tiszta homokhoz, és dörzsöljétek meg azzal az orcátokat és a kezeteket!" (5:6) A rituális tisztálkodás ezen módja az ún. tajammum, vagy szárazmosdás. A tajammum arra az esetre is vonatkozik, ha a hívő nem rendelkezi elegendő vízzel, csak annyival amennyi az iváshoz szükséges. A szárazmosdás elvégzésének módja a következő: Mindkét tenyerünkkel egyszerre üssünk porra vagy poros felületű tárgyra (ilyen pl. egy háznak a fala), majd mindkét tenyerünkkel egyszerre simítsuk végig homlokunkat, ez után bal tenyerünkkel a jobb kézfejünket, végül jobb tenyerünkkel a bal kézfejünket. Szükséges esetben természetesen a tajammum mind a wudu'-t, mind a ghuszlot, azaz a teljes tisztálkodást helyettesítheti.


***


Kedves testvéreim! Nem túlzok, ha azt mondom nehéz helyzetben vagyunk. És itt mindannyian nagyon sok dologra gondolhatunk, megjegyzem jogosan. Ám én itt csak egy, igaz lényeges szeletet emelek ki ezen nehézségekből. Testvéreim! Elhagytunk egy hajót és felszálltunk egy másikra. Ha ezt a cselekedetünket az öröklét fényében nézzük nem gyötörhet minket kétség, hiszen "hajónk" a magasztos Allah ígéretéhez híven az üdvösség felé halad, és Allah (SWT) nem szegi meg ígéretét, ez összeférhetetlen lenne végtelen tökéletességével és jóságával. Ám szemben találjuk magunkat a "világgal", avagy a régi hátra hagyott "hajó" "utasaival", kik olyan hely felé tartanak, ahová józan számítás szerint senki nem akar menni. Számukra kellemetlen dolog, hogy mi más utat választottunk, még ha nem is mondják, még ha nem is mutatják. "Nem fognak zsidók és a keresztények megelégedni veletek míg nem az ő vallásukat követitek." Nyomás alatt állunk az elhagyott "hajó" utasai részéről, de amikor sanyarú helyzetünk fölött kesergünk gondoljunk csak arra, hogy vannak népek, melyek az Iszlámanak nyílt ellenségei. Vannak népcsoportok , ahol az identitás fontos kitétele az igaz vallás gyűlölerte, és az ilyen nép fiai is áhítozzák a magasabb rendű igazságot. Kedves testvéreim! Adjunk hálát a magasztos Allahnak, hogy nem ér minket nagyobb elnyomás hitünk miatt a mostaninál, és fohászkodjunk hozzá az útmutatásért és az üdvösségért! Most pedig végezzük el az imát istenszolgálat képen a hatalmas Allahnak!