Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2010. február 12.

2010.02.12

Biszmi-Lahi ar-Rahmáni r-Rahím

A hála kizárólag a hatalmas Allahot illeti, a hatalmast és a bölcset, és magasztalás és béke legyen prófétáján Mohameden, valamint háza népén a tisztákon és kiválóakon és igaz társaikon a végső óráig.

A tárgy: Így szól Allah (SWT): "Allah nem akar nehézséget okozni számotokra, hanem meg akar tisztítani titeket, hogy teljessé tegye számotokra kegyelmét, talán köszönetet mondotok." (5:6) A magasztos Allah könyörületes és szeretettel és megértéssel viszonyul teremtményei és szolgái felé. Így nem terhel meg minket olyan feladatokkal, melyek ellátására képtelenek vagyunk. Viszont a hatalmas Allah szándéka, hogy üdvözítsen minket, és ezen üdvözítő szándékot az ember csak az önmagán tett zsarnokság árán tudja elhárítani magától, szabad akarata nem megfelelő használatával. A megtisztítás alatt mindenek előtt a lelki megtisztítást kell értenünk, ám a helyes meggyőződés és a cselekedet egysége is elengedhetetlen a Vallásban. A lelki és a testi tisztaság egységét a wudu', másképp abdeszt, azaz az imához való mosdás jeleníti meg leginkább a napi istenszolgálati gyakorlatban. Ezen istenszolgálat elvégzése igen egyszerű, és a hatalmas Allah nyilvánvalóan közölte velünk szent könyvében végrehajtásának módját: "Ó akik hisztek! Ha felálltok az imára mossátok meg [előtte] arcotokat, kezeiteket könyékig és töröljétek meg fejeteket valamint lábatokat bokáig..."(5:6) Azt hiszem a fenti sorok eléggé világosak, annyi pontosítást meg kell tennünk, hogy a kéz, illetve a láb mosásánál-törlésénél mindig a jobb oldali testrésszel kezdünk. Ezeken kívül a wudu'-nak számos nem kötelező szunna eleme is van, ezek felsorolása azonban akár egy vaskos kötetet is kitennének.

A fentebb említett koránidézet ellenére sajnos vannak testvéreink, akik ezeket figyelmen kívül hagyva más szabályokat állítottak fel az abdeszt elvégzését illetően. Pontosabban azt állítják, hogy a fejet és a lábat is mosni kell a világosan megparancsolt törlés helyett. Ráadásul nem elégszenek meg a fej egy részének megmosásával, hanem annak az egész hajjal borított részének megmosását követelik meg. Mindezen állításokat ékesen cáfolják magasztos Allah szavai.

Kedves testvéreim! Talán vannak, akik a wudu' elvégzésének módját nem tartják a Vallás legfontosabb dolgai egyikének, ám ha valaki ilyen "apróságban" engedetlen Allahal (SWT) szemben, az nagyobb dolgokban is ugyanilyen engedetlen lesz, ha nem még rosszabb. A másik dolog az, hogy amit a magasztos Allah megparancsol mind fontos dolog, ezeken méretik le az ember alázata teremtőjével szemben.


***


Kedves testvéreim! Harmincegy éve igen jelentő esemény történt a világtörténelem menetében. Egy sziget emelkedett ki az elnyomás és a zsarnokság tengerében, mely reménnyel töltötte, s tölti be a hívők szívét. Egykoron így szólt a Próféta (S): "Eljön majd egy férfi Qum városának népéből, aki az embereket az igazsághoz hívja egyesül általa a nép, mint egy vasból készült fal, aminek nem árt a vihar szele. Nem fogják megelégelni a harcot és nem lesznek gyávák, Allahra fognak hagyatkozni és mindez jutalma lesz az istenfélőknek." Nem egy tudós állítja, hogy a hagyományban szereplő férfi nem más, mint az iszlám forradalom elindítója és egykori vezetője, aki rést ütött a démoni erők áthatolhatatlannak hitt falába. A szent hagyományok bizonyítják, hogy a Mahdi imám (A) lesz az aki végleg felszámolja a földön a zsarnokság és általában a gonosz uralmát és igazsággal tölti meg azt. Nem véletlenül említettem, a rossz végleges felszámolását, mivel más hadíthokból az is kiviláglik, hogy az Imám (A) nem akkor érkezik, amikor a sötétség a legmélyebb, hanem az már oszladozni kezd az igaz ügy előfutárai munkálkodása nyomán. Ilyenek az előbbi hadíthban említett férfiú, a szejjid Haszani, aki igazságos kormányzást fog gyakorolni a föld nagyobb része fölött, valamint a Yamáni és a Khoraszáni, akik már a várva várt imám (A) közvetlen előzményei lesznek. 1979-ben valami elkezdődött, melynek jelentőségét az iszlám világban csak a Próféta (S) működése, majd utána a tizenkét imám (A) jelenléte múlta felül.

Hívő testvérei! Munkálkodjunk és várakozzunk! Fohászkodjunk az igazságért és az üdvösségért, talán Allah győzelme már közel van! Most pedig végezzük el az imát istenszolgálat képen a hatalmas Allahnak!