Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2010. augusztus 20.

2010.08.20
سم الله الرحمن الرحيم


A hála Allahot illeti, a magasztost és a hatalmast, a mindenhatót, mindenttudót és bölcset. Dicséret és áldás legyen prófétáján Mohameden, valamint háza népén a tisztákon és kiválóakon és igaz társaikon a végső napig.

A tárgy: Így szólt a hatalmas Allah: „Allah prófétákat küldött [az emberekhez] örömhírhozók és intők gyanánt. És [minden alkalommal] leküldte velük az Írást az Igazsággal, hogy ítélkezzen közöttük abban, amiben összekülönböztek.” (2:213) És ezt mondta a próféta a küldötteket és az általuk hirdetett törvényt illetően: „Noé (A) kinyilatkoztatott könyvvel és vallási törvénnyel jött el, ami érvényes volt Ábrahám (A) elküldéséig, aki a múltra hagyta Noé (A) könyvét, anélkül, hogy hitetlen lett volna vele szemben. Minden próféta (A) aki Ábrahám (A) után jött el, az ő vallási törvénye szerint munkálkodott, amely kinyilatkoztatott lapjain állt. Ez után érkezett Mózes (A) a Tórával és új vallási törvénnyel, ezzel Ábrahám (A) ívei a múlté lettek. Az összes próféta (A) Mózes (A) után a Tóra szerint és az ő vallási törvénye mentén haladt, egészen addig, amíg el nem küldetett Jézus (A) az Evangéliummal és vallási törvényével. Ő utána e szerint munkálkodtak a későbbi próféták, amíg végül elérkezett Mohamed (S) a Szent Koránnal és a vallási törvénnyel (Sarí'a), amely meghatározza atiltott és a megengedett dolgokat az utolsó ítélet napjáig.” Minden próféta (A) örömhír hozónak és intőnek érkezett az emberiséghez. A legnagyobb próféták (A) kinyilatkoztatott törvénnyel felülírták a korábbi parancsokat. Az utolsó próféta Mohamed (S) a próféták pecsétje. Ő utána nem jön több próféta és nem küldetik le újabb isteni törvény. Minden embernek Mohamed sarí'ája szerint kell haladnia egészen az utolsó ítéletig.

***

Hívő testvéreim! Fohászkodjunk a magasztos Allahhoz, hogy adjon erőt parancsai követéséhez és erősítse meg szívünket, Ő az aki képes arra, hogy a gonosz kísértését távol tartsa tőlünk és mindenre képes! Most pedig végezzük el az imát, mely kizárólagos istenszolgálat a hatalmas Allah részére!