Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2010. április 30.

2010.04.30

بسم الله الرحمن الرحيم

A hála Allahot illeti, a magasztost és a hatalmast, a mindenhatót és mindenttudót és dicséret és áldás legyen prófétáján Mohameden, valamint háza népén a tisztákon és kiválóakon és igaz társaikon a végső napig.

A tárgy: "Ti emberek! Férfitől és nőtől teremtettünk benneteket s népekké és törzsekké tettünk titeket, hogy megismerjétek egymást. Bizony a legnemesebb közületek Allah előtt, aki a legistenfélőbb." (49:13) A hatalmas Allah vérség szerinti közösséggé tette az embereket, bár van olyan hagyomány, mely szerint a végidőkhöz közeledve az népek rasszok és osztályok egymásba olvadnak és megkülönböztethetetlenné válnak egymástól. Ha így alakul a dolog az csak a lelki hovatartozás fontosságát erősíti. Minden esetre bizonyos, hogy a magasztos Allah színe előtt a legkiválóbb aki a legistenfélőbb származásától függetlenül. Ezért hívunk fel mindenkit, hogy a Vallás nem lehet alapja az etnikai sovinizmusnak, de hasonlóképp nem lehet a vérségi hovatartozás lebecsülésének vagy egyenesen megtagadásának tényezője. Ez utóbbiba sajnos hajlamosak beleesni azon áttért testvéreink, akik nemzete zömmel más vallásnak a híve.

 

***

 

Ha két muszlim csoport között viszályra kerül sor, akkor közöttük a Vallás szellemében, annak elsődleges voltát figyelembe véve kell rendezni a konfliktust. Sok, a muszlim népek közé álló ellenségeskedés már az utolsó kinyilatkoztatás eljövetelét megelőző korban gyökerezik. Ilyen példának okáért az Irán-Turán konfliktus. Általában szomszédos népek között szokott békétlenség kitörni, ebben az esetben sincs másként. A konfliktusra rányomja bélyegét a letelepedett földműves és a nomád pásztorkodó életforma közötti ellentét. Figyelembe kell venni hogy mindkét csoport testvér az Iszlámban, továbbá, hogy mindkét tevékenységre, mind az állattenyésztésre, mind a földművelésre szükség van az emberi létfenntartásban. Igyekezni kell annak érdekében, hogy ezen két muszlim csoport energiái ne egymás ellenében emésztődjenek föl. Ellenkezőleg! Azokat állítsák a Vallás ügye emelkedésének szolgálatába!

Hívő testvéreim! Kérjük a hatalmas Allahot, hogy tegyen menté minket a viszálytól, mind lelkünkben mind közösségünkben! Bizony ő az, aki mindenható és könyörületes! Most pedig végezzük el az imát, mely kizárólagos istenszolgálat a hatalmas Allah részére!