Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2010. április 23.

2010.04.29

بسم الله الرحمن الرحيم

A hála Allahot illeti, a magasztost és a hatalmast, a mindenhatót és mindenttudót és dicséret és áldás legyen prófétáján Mohameden, valamint háza népén a tisztákon és kiválóakon és igaz társaikon a végső napig.

A tárgy: Mindannyian naponta legalább öt alkalommal elmondjuk a szent Korán megnyitó szúráját, most itt az idő, hogy egy kitételében mélyebben is elmerüljünk: "Vezess minket az egyenes úton, azoknak az útján, akik iránt kegyesnek mutatkoztál, s ne azokén, akiket haragvásod súlyt, sem a tévelygőkén!" (1:6-7)

Kedves testvéreim! Az idézett ájából láthatjuk, hogy vannak, akik tudatosan cselekszik a gonoszat és vannak akik tudatlanságból és tévedésből. Következés képen az utóbbiak inkább meggyőzhetőek az igazságot illetően. A koránmagyarázat tudománya szerint a "tévelygők" alatt leginkább keresztények értendők, akik Jézus próféta (A) küldetését végletesen félreértették. Viszont a Jézus (A) iránti tisztelet révén és az Iszlámban betöltött szerepe miatt rávezethetőek a helyes útra. Hiszen Jézus (A) második eljövetelét a hívőkhöz hasonlóan ők is vallják. Másrészt az Iszlám felfogás nem Jézus próféta (A) lefokozását jelenti, ellenkezőleg a felemelését, hiszen magasan felette áll annak, hogy bálványimádás tárgya legyen!

 

***

 

Vannak az emberek között, akik nyíltan letértek az egyenes útról. Ám akik burkoltan teszik ezt sokkal veszélyesebbek, mint az előbbiek. Nem véletlen, hogy akik az ideológiai képmutatás bűnébe esnek mélyebbre kerülnek a pokolban, mint az "egyszerű" hitetlenek. Azon vannak az Iszlámon belül is, akik a hitgyengeség vagy következetlenség hibájába esnek és olyan hibákat követnek el, melyek már bűnnek számítanak. Ilyen dolog a viszály és ellenségeskedés a hívők táborán belül. Sajnos sokszor történt efféle dolog a történelem során akadályozva, hogy a Vallás betöltse azt a szerepet, melyre hivatott. Történtek mindezek mind a politika mind a magánélet terén. Példának okáért ilyen a történelemben az Oszmán-Szafavida viszony. Bár az egyik fél, nevezetesen a Szafavidák a vallásilag helyes utat követték az Oszmánokkal szemben, a gyakorlatban mindketten súlyos hibákat követtek el, mely alapjaiban sértette az Iszlám egyetemes érdekeit, azzal, hogy puszta pőre hatalompolitikát folytattak egymás erejét őrölvén föl, melyet a Vallás terjesztésére is fordíthattak volna. Szerencsés esetben helyes politika követése nyomán ma akár Európa nagy része, illetve India is hívő lehetne. De Allah jobban tudja!

Kedves testvéreim! Fohászkodjunk a hatalmas és bölcs Allahhoz, hogy mentesítsen minket az eltévelyedéstől, és részesítsen minket a túlvilági osztályrész kegyelmében, bizony ő az aki mindenre képes! Most pedig végezzük el az imát, kizárólagos istenszolgálat gyanánt a hatalmas Allah részére!