Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Imádkozzunk-e taravih imát?

2010.08.14

Sok testvérünk - jobb híján - szunnita mecsetbe jár imádkozni. Ilyenkor Ramadán idején felmerül a kérdés, mennyire helyénvaló az ottani szokásokat követni. Ebben az írásban két problémára térnénk ki: a taravih-ima, és a böjt megtörésének kérdésére.
A Próféta (AS) mondta, hogy minden nem kötelező, azaz szunna ima elvégezése egyénileg és nem imacsoportban (dzsamá'a) történik. A napi rendes 5 imán kívül, csak a 2 ünnepi ima a kötelező. A bidaa lényege magyarul: "újítás istenszolgálati tevékenységben". Pl. ha valaki kitalálná, hogy a naplementi ima is legyen 4 raka'a, mondván, hogy több ima nagyobb hitbuzgalmat és istenfélelmet jelent. Ilyen dolog a bidaa vallási értelemben és nem az autóval, vagy repülőgéppel való utazás, miként "egyesek" állítják. Ezek alapján a taravih-ima is bidaa, újítás, amit nem kell imádkozniunk, akkor sem, ha szunniták közé járunk!
"Egyetek és igyatok addig, amíg meg nem különböztetitek hajnalhasadáskor a fehér szálat a feketétől! Aztán tartsátok be a böjtöt az éjszaka beálltáig!" (2:187) A korrekt fordítás szerint, nem is kell tovább magyarázni, hogy a böjt megtörése kapcsán nem naplementéről, hanem az éj beálltáról van szó. Abban már eltérő véleményeket olvashatunk, hogy ez konkrétan mikor következik be. A legtöbb forrás szerint akkor, amikor az égen megjelennek az első csillagok, ez általában a Vénusz bolygó, vagy más fényes csillag szokott lenni. Másik vélemény szerint amikor eltűnik az alkonypír az égről. Mindenesetre kell lennie egy időpontnak amikortól már inkább van sötét mint világos. Azaz inkább éjszaka van, mint nappal. Síita mecsetekben (és Iránban is) emiatt a negyedik ima Adhanja is később van, mint a szunnitáknál. Magyarországon ez az időpont (évszaktól függetlenül) mintegy 22-23 perccel a napnyugta után következik be. A nemrég közölt imaidőpont-táblázatba ezt a különbséget már beleszámoltuk. A https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/4270/
 oldalról letölthető Mozilla kiegészítő is e szerinti imaidőpontokat számol.
A böjtben való további kitartást, és hitbéli megerősödést kívánunk minden kedves testvérünknek!