Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Síita iszlám központ épül Kanadában

2010.06.10

A kanadai miniszterelnökkel együtt rakta le az alapkövét május 28-án Toronto új iszlám központjának az iszmáilita mozgalom imámja, Aga Khan, akit a síita irányzathoz tartozó vallási irányzat követői Mohamed egyeneságú leszármazottjakánt tisztelnek. A komplexumot világhírű építészek: az indiai Charles Correa és a japán Fumihiko Maki tervezik.

A torontói iszmáili központ a világ hatodik ilyenje lesz, és az eddigi legnagyobb. Hívői elsősorban Kanada keleti és az egyesült Államok északkeleti részén élnek. A komplexum vallási részét, azaz a nagyméretű kupolával koronázott imaházat Charles Correa tervezte. Az ismert japán építész, Fumihiko Maki a szomszédos múzeum épületéért felelt. Az épületeket környező kerteket libanoni tájépítész, Vladimir Djurovic tervezi.

A központot eredetileg Londonban tervezték megvalósítani, ott azonban heves ellenállásba ütközött a terv. Kanadát személyesen Aga Khan választotta új helyszínnek, mert az észak-amerikai országban jelentős számú iszmáili közösség él, és az itteni pluralizmust az imám példaértékűnek tartja.

Bár a nemzetközi sajtóban keveset szerepel, Aga Khan, aki az iszmáiliták 49. imámja, számos kulturális és jótékonysági kezdeményezésben vesz részt világszerte. Az imámi pozíciót húszesztendősen, 1957-ben nagyapjától átvevő Aga Khan részben Európában, részben Kenyában nevelkedett, mostohaanyja a híres színésznő, Rita Hayworth volt. Az 1970-es évek óta magánalapítvány kiterjedt intézményhálózatot működtet, elsősorban az iszlám vallású országokban. Az építészet világában az 1977-ben alapított Aga Khan-díjról ismert, amelyért idén is 19, muszlim kultúrájú országban emelt projekt verseng.

Az eredeti cikk a hg.hu-n:

http://hg.hu/blog/9632-hatalmas-iszlam-kozpont-epul-kanadaban