Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Megújult a pécsi Jakovali Hasszán dzsámi

2010.05.27

Újra nyitva Jakováli Hasszán pasa dzsámija
2010.05.26 17:03 - Kovács Dániel
Több éves zárva tartás óta az EKF-évre végre megújulhatott Pécs egyik törökkori nevezetessége, Jakováli Hasszán pasa dzsámija. A Magyarországon egyedülállóan épen megmaradt imahely és a hozzá tartozó minaret nemrég került a Műemlékek Nemzeti Gondnokságának kezelésébe, amely pályázati támogatás híján saját forrásaiból fordított körülbelül harmincmillió forintot a legszükségesebb munkák elvégzésére.
A kupola újrafedése, szigetelés, környezetrendezés, a vizesblokkok felújítása, új kiállítás – sorolja Bardi Terézia művészettörténész, a Gondnokság igazgatóhelyettese, hogy milyen munkákat sikerült elvégezni a rendelkezésre álló összegből. A kivitelezési tervek a teljes felújításhoz elkészültek, sőt, egy kávézóval is bővítenék a komplexumot a jövőben – támogatás híján azonban most ennyire futotta. A legégetőbb a beázás megszüntetése volt, hiszen a dzsámit az elmúlt években emiatt kellett bezárni; a jelenlegi állapot nem csak a turistáknak, de a hívőknek is megfelel.
A dzsámi ugyanis ma már nem csak múzeum: újra helyet ad szertartásoknak is. Az épületet a 16. század második felében építtethette Jakováli Hasszán pasa, a szomszédos mevlevi derviskolostorral egyetemben. Pécs visszafoglalása után keresztény kápolnává alakították, elbontva az előcsarnokot, amelynek helyére a kórház ma is álló földszinti része került. A török kori állapotot az 1960-as években, Gerő Győző és Ferenczi Károly munkája nyomán nyerte vissza az akkor múzeummá alakított épület. Az ankarai kormány által ajándékozott rituális bútorokkal és szőnyegekkel berendezett imateret a rendszerváltást követően újra eredeti funkciójának megfelelően kezdték használni a Magyar Muszlim Egyház kezdeményezésére.
Ez a mostani, Bardi Terézia és Sudár Balázs irányításával lezajlott helyreállítás után is így marad. Most először került pénz arra is, hogy a turkológus Sudár kutatásai az épület történetéről könyv formában is napvilágot lássanak: a Nemzeti Kulturális Alapprogram támogatásával megjelent kiadványt 136, részben először közölt kép illusztrálja.
Az eredeti arányait őrző, lenyűgöző dzsámibelső mellett a legfontosabb új látványosság a harminc esztendő után újraalakított kiállítás. A Czeglédi Lajos tervei alapján készült installáció alighanem minden látogató számára emlékezetes marad: a tükrökkel borított falak a végtelenségig tágítják az egyébként aprócska teret, és ezerszeresére nagyítják a padló növénymintázatát. A kiállítás az iszlám hívő életének meghatározó fogalmakat, a vallás sarkalatos pontjait mutatja be néhány tárgyritkaság segítségével, mint a szultáni műhelyből származó kerámiaedény vagy a muszlim hitre áttért Kelet-kutató, Germanus Gyula díszkoránja. A tárlat műalkotás-jellegét csak fokozza a hangalámondás: a háttérben a két kurátor, Bardi és Sudár olvasnak fel egy, a 17. században Kassán megjelent Korán-magyarázatból.
A felújításból sajnos egyelőre kimaradt a minaret, így az továbbra sem látogatható. Pedig a dzsámi épp annak köszönheti hírnevét, hogy Magyarországon egyedülálló módon épen maradt meg. A hátul most kialakított kis kert, csobogóval és mediterrán növényekkel mindenesetre hatásosan segíti az illúziót.
Érdemes tudni, hogy a dzsámihoz érkező csoportoknak lehetősége nyílik a közeli Idrisz baba türbéjének megtekintésére is. A sírhely felújítását, és optimális esetben egy állandó pénztár és kiszolgáló helyiségek felépítését is tervezi a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága –a dokumentáció, ugyancsak Sudár Balázs munkája nyomán, már elkészült. Bár Isztambul és Pécs közös kulturális fővárosi címe adhatott volna komoly lökést a hazai törökkori műemlékek felújításának, ez egyelőre nem nagyon látszik. A 16-17. század építészetének újrafelfedezése azonban így is szinte évről-évre újabb remek épületekkel gyarapítja a hazai műemléklistát. Két éve elkészült a szinte teljesen elfelejtett esztergomi dzsámi, az egykori Török Birodalom legészakibb megmaradt épületének felújítása, hamarosan pedig újranyit a megújult budai Rác Fürdő, a szintén példásan helyreállított török épületrészekkel.
A hg.hu eredeti cikke, képekkel:

http://hg.hu/cikk/epiteszet/9564-ujra-nyitva-jakovali-hasszan-pasa-dzsamija