Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Irán újabb sikeres rakétakísérletet hajtott végre

2010.02.03

Irán szerdán reggel sikeresen föld körüli pályára juttatta a Kávusgár 3 nevű saját tervezésű és gyártású rakétát. Nem sokkal később Mahmúd Áhmádinezsád elnök az Iráni Űrkutatási Központban új perzsa műholdakat mutatott be a világnak – olvasható a Teheránból arab nyelven sugárzó El-Álem (العالم - Világ) műholdas televízió hírportálján.

Az Iráni Iszlám Köztársaságban ma ünneplik a Homeini ajatollah irányította iszlám forradalom győzelmének 31. évfordulóját, s ebből az alkalomból ma reggel föllőtték a Kávusgár 3 (كاوشكر - Felfedező 3) nevű iráni tervezésű és gyártású rakétát.
Az Iráni Űrkutatási Központban nem sokkal később Mahmúd Áhmádinezsád elnök jelenlétében és tevékeny részvételével bemutatták a nagyvilágnak a perzsa űrkutatási program további három új, saját tervezésű műholdját: a Tolú' (Hajnal - طلوع), a Meszbáh (Gyertya - مصباح) és a Talláb (طلاب - Kereső, Kutató) elnevezésűeket.
Ezek a saját gyártmányú műholdak nagy távolságú összeköttetést biztosító távközlésre, űrkutatásra és katonai célú felhasznélésra egyaránt alkalmasak.