Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Hadíszok az éjszakai imádkozással kapcsolatban

2010.08.24

A Próféta (AS) és az Imámok (béke legyen mindannyiukkal) sokszor hangsúlyozták az éjszakai ima fontosságát. Ilyenkor, Ramadánban ez még áldásosabb, mint máskor. Ne legyünk restek, keljünk fel mi is fél órával korábban, hogy még az éjszaka utolsó szakaszában, fadzsr előtt legyen időnk néhány rakát imádkozni!

A Próféte (AS) azt mondta: "A hívő becsülete leginkább az éjszakai imákban és virrasztásokban nyilvánul meg. Ennek legfőbb előnye, hogy nincsenek más emberek tanúként, így csak Allah tetszésére imádkozunk." Bihar al-Anwar, 77/20. old.

Imám Alitól (AS) maradt fenn a következő mondás: "Azok, akik az éjszaka folyamán sokat alszanak, egy olyan nagyszerű lehetőségtől (az éjszakai ima lehetőségétől) fosztják meg magukat, melyet nappal nem tudnak bepótolni." Gurar al-Hikam, 289. oldal

Szadik Imám (AS) mopndta a következőt: "Soha ne hagyd el az éjszakai imát! A legnyomorúságosabb ember az, akit megfosztanak a lehetőségtől, hogy éjszaka imádkozzék." Bihar al-Anwar, 83/127. old.

Allah Küldötte (AS) egy alkalommal kérte Dzsabrailt, hogy recitáljon neki valamit, mire Dzsibrail azt mondta: "Ó Mohammed, mennyien nem tudnak élni! Nem imádkoznak, nem szeretnek, nem dolgoznak. - De mindannyian meg fognak halni. Imádkozzatok! A hívő becsülete az éjszakai imában mutatkozik meg. Előnye pedig, hogy nem függ ebben más emberektől." Hiszal, 7. old.

Szadik Imám (AS) mondta: "Három dolog van, ami ezen, és az eljövendő örök életben egyaránt dicsőíti, és ékesíti a hívőt: egy ima az éjszaka végén, az anyagi gazdagsághoz való ragaszkodás hiánya, és a Prófétához (AS) és a Ház Népéhez (AS) való hűség." Bihar al-Anwar, 75/107. old.

Mohammed ibn Ali Imám (AS) mondta: "Mindazoknak, akik hisznek Allahban, örök boldogság lesz a jutalmuk. Az Allahban reménykedők megelégedettséget fognak kapni. Fohászkodjatok hát hozzá, az éjszaka órában!" Bihar al-Anwar, 78/79. old.