Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Hadíszok az Allahról való megemlékezés fontosságáról

2010.09.01

A Próféte (AS) mondta egyszer: "Hívő emberek! Nem lesz én utánam más Próféta, mint ahogyan ti utánatok sem lesz másik umma. Ezért hát boruljatok le a ti Uratok előtt, tartsátok meg a napi öt imát, böjtöljétek végig a Ramadán hónapot, végezzétek el a zarándoklatot Mekkába, a Házhoz, adakozzatok azoknak, akik arra rászorulnak! Mindeközben pedig tisztítsátok meg a lelketeket , hódoljatok meg minden hatalom birtokosa előtt, hogy végül beléphessetek a Paradicsomba, a ti Uratokhoz!" Hiszal-i-Szaduk, 152. old.

Imám Alitól (AS) maradt fent a következő mondás: "Miközben megpillantod Allah (SWT) nagyságát, közben egy kicsit a többi dologból is észre fogsz venni!" Nahdzs-ul-Balagha, 129.

Imám Ali (AS) egy alkalommal azt mondta: "Áldott az, aki hűséges Allahhoz (SWT) minden cselekedetében, szeretetben éppúgy, mint amikor gyűlölik őt, örömben ugyanúgy, mint bánatban, megnyilatkozásaiban, mint csöndes magányában, tetteiben és szavaiban is." Bihar al-Anwar, 77/289.

Imám Szadik (AS) mondta: " A szív Allah (SWT) lakóhelye. Ne helyezzetek hát oda senki mást Allahon (SWT) kívül!" Más változatban fennmaradva: " A szívednek van egy titkos sarka. Ez egyedül Allahé (SWT). Védd meg azt, minden világi kísértéstől!" Bihar al-Anwar, 70/25.

Imám Szadik (AS) egy alkalommal a következőt mondta: "Azok az igaz testvéreink, akik magányukban is megemlékeznek Allah (SWT) nevéről" Bihar al-Anwar, 93/162.

Imám Bakírtól (AS) maradt fenn a következő mondás: "Esküszöm Allahra (SWT), hogy mindössze két dolog kell ahhoz, hogy az emberek a legkiválóbbak közé helyeztessenek. Először is, hogy felismerjék, hogy Ő a mindenható, a tápláló, akitől életünk függ. A másik pedig, ha valaha lekicsinylettük Őt, akkor ezt őszintén megbánjuk, és a bocsánatát kérjük. Ő az, aki megbocsát minden bűnösnek." Al-Kafi, 2. kötet, 426.