Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Hadíszok a vallás tanulmányozásával kapcsolatban

2010.08.17

Oldalunkon egy új sorozatot indítunk. Több-kevesebb rendszerességgel szeretnénk a jövőben közzétenni néhány, a Próféta (AS) és az Imámok (AS) életéről, híres mondásairól fennmaradt hagyományt. Sorozatunk első részében a vallás tanulmányozásának fontosságáról szóló mondások közül olvashatunk néhányat. A fordítás a http://al-shia.ru/hadith/hadith.htm oldal arab/orosz nyelvű gyűjteménye alapján történt.

A Próféta (AS) egy alkalommal a következőt mondta: "Szégyen az egy muszlim számára, ha a hét napjaiból egyet nem szentel az iszlám törvényeinek, és hittételeinek tanulmányozására." Bihar al-Anwar, I. kötet, 176. old.

A Próféta (AS) mondta: "Mindazok számára, akik tanulmányozzák Allah (SWT) vallását, Ő megkönnyíti a létezés terheit, és a legváratlanabb, legmeglepőbb formában is megadja a mindennapi szükségletüket." Al-Muhadzsat al-Bayza, I. kötet, 15. old.

Szadik Imám (AS) mondta egyszer arról, hogy a síita muszlioknak a fiatalságuktól kezdve vallásos neveltetésben kellene részesülniük: "Ha mutatnak nekem egy síita fitalembert, aki nem kíván a vallás tanulmányozásával foglalkozni, hát én ellátom a baját!" Bihar al-Anwar, I. kötet, 214. old.

Bakir Imám (AS) mondta a következőt: "Mondd meg a síita testvéreinknek, hogy annak végrehajtása, ami előíratott a számukra, a megmentésüket fogja elhozni az Ítéletnapján!" Bihar al-Anwar, II. kötet, 29. old.

A Próféta (AS) a következőt mondta: "A közösségemből pedig azt az embert, aki 40 olyan történetre emlékszik amelyek a hitről és vallásos életről szólnak, az Ítélet Napján Allah bizony a hittudósok között fogja feltámasztani!" Bihar al-Anwar, II. kötet 153.