Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Egyéb írások, elemzések

Cikkek

A síita Irán története 4. I. Tahmászp sah (folytatás)

2010.09.20

Az Oszmán birodalom azonban ezek után sem volt hajlandó lemondani a Kaukázus, Sirván, Örményország, Azerbajdzsán és Grúzia, ezzel pedig a szafavida főváros, Tebriz végleges megszerzéséről, ezzel pedig egy rövidebb, egyenes határvonalról a két birodalom között, a Perzsa-öböltől a Kaszpi-tengerig.

 

A síita Irán története 3. - I.Tahmászp sah

2010.09.06

A XVI. század eleji Iránban I. Iszmáil sah uralkodásának utolsó tíz évében az 1514-es csaldirani csatát követően egészen a sah 1524-es haláláig viszonylagos nyugalom uralkodott. Az oszmán háborúk megszűntek, maguk az oszmánok is Egyiptom meghódítását követően inkább nyugat felé kezdtek el terjeszkedni, míg a Szafavida birodalom palotai magányába és emlékeibe temetkező sahja alatt egyik legkiegyensúlyozottabb tíz évét élhette meg.

 

A síita Irán története 2. I. Iszmail sah és kora

2010.08.29

Folytatjuk az ismerkedést Irán történelmével. Az elmúlt héten a Szafavidák hatalomra kerüléséről olvashattunk, ezúttal pedig Perzsia történelmének egyik legjelentősebb alakjáról, I. Iszmail sahról lesz szó.

 

Csillagászati és kozmológiai ismeretek a Koránban

2010.08.25

Az, hogy világegyetemünk tágul, az egyik legmegdöbbentőbb felfedezése a modern csillagászatnak, azonban mára elfogadott ténnyé vált. A vita csak arról folyik, mikor kezdődött ez a tágulás, illetve merre tart ma. Ez a tudományos vita még a relativitáselmélet megalkotásával kezdődött.
Az Univerzum mérete állandóa nő, nagyobb és nagyobb lesz, a galaxisok, galaxishalmazok folyamatosan távolodnak egymástól. A Koránban ezt találjuk meg:

 

A síita Irán története 1. A mai értelemben vett síita Iráni állam születése

2010.08.23

Oldalunkon a síita Irán története címmel időszakosan megjelenő történelmi sorozat indul, melyben betekintést kívánunk nyújtani a tisztelt látogatóknak a modern értelemben vett (tehát gyakorlatilag a mai) Irán kialakulásának történelmi folyamatába, és rejtelmeibe – különös tekintettel annak magyarországi kapcsolataira, és alkalmanként katonai és politikai szövetségére. Sorozatunk első és második számában a Szafavida rend, a Szafavida Irán létrejöttéről, annak előzményeiről, illetve I. Iszmáil sah, a már hivatalosan is síita Irán első, és egyik legnagyobb formátumú uralkodójáról olvashatunk.

 

Földtani ismeretek a Koránban

2010.08.19

A modern földtudomány felfedezte, hogy azokon a helyeken, ahol két különböző tenger találkozik, mindig van egy határ, egy választóvonal. Ez a határ kettéválasztja a két tengert és így mindkettőnek megvan a maga jellegzetes hőmérséklete, sótartalma, élővilága, stb.
Ilyen például a Földközi-tenger és az Atlanti-óceán, ami között ott van a Gibraltár-szoros. Erről így ír a Korán:

 

India III.rész

2010.07.20

Ladakh - Kasmír - Srinagar - Amritsar - Islamabad - Peshawar és hazautazás Iránon és törökországon keresztül.

 

Miket tanítanak a wahabbiták?

2010.07.18

Több testvérünk nehezményezi, hogy a wahabbik állandó támadásának vannak kitéve síita hitük miatt. A következő írásban elsősorban nekik szeretnénk egy kis segítséget nyújtani a wahabbita érvelés ellenében.

 

India II.rész

2010.07.14

Amritsar - Delhi - néhány rádzsput város - Himalája

 

India I.rész

2010.07.12

A következő élménybeszámoló egyik testvérünk 2003-as utazásáról szól. Az árak, gyakorlati tudnivalók emiatt természetesen már nem aktuálisak, de kikapcsolódó olvasmánynak talán még használható. A fényképmelléklet internetről összegyűjtött anyag, mivel diaképek szkennelése nem áll módunkban.