Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Imám Ali (béke vele)

2010.02.20

A Próféta (Allah áldása és békéje rajta és a családján) unokatestvére volt, illetve lányának, Fatimának (ld. Ott!) a férje. A Próféta (Allah áldása és békéje rajta és a családján) követője volt és az első imám. Megtisztelő címe "emír al-mu'minín" volt, vagyis "A hívők parancsnoka".
Ebben a rövid ismertetőben aligha lehet felsorolni számtalan érdemét. Erényeit, cselekedeteit a Korán is említi névtelenül, s az első férfi volt, aki felvette az Iszlámot, még gyermekként. Ő volt a Próféta (Allah áldása és békéje rajta és a családján) titkára, leírta szavait, illetve lejegyezte a kinyilatkoztatásokat. Bölcsessége közismert volt, egy hadith (prófétai hagyomány szerint) Mohamed (Allah áldása és békéje rajta és a családján) azt mondta:
"Én vagyok a tudás városa és Ali a kapu."
Egy másik hadith szerint:
"Az igazság Alival van és Ali az igazsággal."
Nemcsak tudós volt azonban, hanem azon kevesek egyike, aki végigharcolta az össze korai csatát, ezért nevezték el "aszadullah"-nak, vagyis "Allah oroszlánjának". A Próféta (Allah áldása és békéje rajta és a családján) minden társa közül őt szerette a legjobban, és benne bízott leginkább. Ghadír Kummnál (ld. Ott!) kinevezte utódjának és engedelmességre szólította fel iránta az embereket.
Híres volt aszektikus életéről és állandó elmélkedéseiről. Mikor kalifa lett, akkor is szegényesen élt, magánvagyonát jótékonykodásra fordította, maga pedig jámbor elmélkedésekkel töltötte éjszakáit.  Bölcs mondásait érdemes elolvasni, ld. Nahdzs Al-Balagha.