Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Az Imámok

Cikkek

Fatime Maszumé élete

2010.08.28

Fatima bint Múszát, aki az iszlám világ egyik legjelesebb lánya volt legtöbbször Fatima Maszumé néven említik, ami tisztaságos, ragyogó, szűzit jelent. Apja, a hetedik imám, Musza ibn Dzsafar volt (Béke legyen vele), anyja pedig az a felettébb tisztelt Nadzsma Khatun, aki a nyolcadik imámnak is életet adott.

 

Imám Reza (AS) élete

2010.08.21

Az iszlám imámjai tévedhetetlenek voltak. Saját életük a gyakorlati példa mások számára, rajtuk keresztül, az ő útmutatásuk nyomán tudjuk hitelesen megélni muszlimságunkat, ezért fontos ismernünk életüket. Tanították az embereket, senkivel szemben nem mutattak tiszteletlenséget, nem különítették el magukat tőlük, nem zárkóztak palotákba (mint a kor „kalifáitól” kezdve napjaink despotikus „muszlim” uralkodóiig bezárólag annyi mindenki). Személyes életükön keresztül példát mutattak, és nem pedig zsarnoki módon vezették a közösségüket. Az imámok sorában a nyolcadik Ali al-Ridha imám (AS) volt.

 

Hadidzsa al-Kubra

2010.02.27

Ez a nemes asszony maga is a Quraysh törzséből származott, így távoli rokona volt Mohamed prófétának (áldás és béke rajta és a családján).

 

Fatima (béke vele) - Az imámok anyja

2010.02.25

A Próféta (Allah áldása és békéje rajta és a családján) lányáról, Fatimáról (béke vele) nagyon sok könyv és tanulmány szültetett, de nem lehet eleget tudni arról az asszonyról, aki az Iszlám vallásban a hadithok szerint (pl. Bukhari) egyike volt a négy legjobb asszonynak a világon, sőt, ezek közül is a legjobb, tehát az asszonyok közt, minden asszony közt az első.

 

Imám Ali (béke vele)

2010.02.20